Gémes Természetjáró Egyesület

közhasznú szervezet 

Kezdőlap

Magunkról

Közhasznúsági beszámoló

 

 

Közhasznúsági beszámoló

2019.

 

 

Tevékenységünket az egyesületünk fennállása óta eltelt 32 év hagyományai alapján folytattuk. Céljaink változatlanok, a természetjárás, tájékozódás témakörében nemcsak tagjainknak, hanem tagjainkon keresztül több száz fiatal érdeklődőnek biztosítunk lehetőséget ismereteik bővítésére. Szakmailag együttműködünk a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Budapesti Természetbarát Sportszövetséggel, a Természetjáró Fiatalok Szövetségével, a XIX. kerületi Természetbarát Szövetséggel és a Kispesti Sportközponttal.

 

A Heves-Borsodi Dombságban fekvő Istenmezején található az egyesületünk tulajdonában lévő parasztház, melyben 15 férőhelyes pihenőházat működtettünk. Tagjaink részvételével augusztusban felújítottuk az ereszcsatornát, illetve apróbb faljavító és karbantartó javításokat végeztünk el.

 

A természetben való tájékozódást elősegítendő 2019-ben is megrendeztük hagyományos programjainkat: tavaszi városismereti versenyünket, tavaszi és őszi tájékozódási versenyeinket. A Budapesti Természetbarát Sportszövetséggel együttműködve versenyeink része voltak a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságnak is. Rendezői voltunk a Budai-hegységben megrendezett Határjárás teljesítménytúrának.

 

Az év során két nyílt túrát szerveztünk a kerületi természetjáró szervezetek és az ifjúsági önkormányzat részére, melyek helyszínei a Budai-hegységben voltak. A kirándulásokon a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve a természeti értékek megismertetését is előtérbe helyeztük. A Mikulás-túrán a résztvevő gyerekeknek ajándékokkal kedveskedett az egyesület Mikulása.

 

Folytattuk a Bejárható Magyarország Programot, melynek keretében az alakulásunk óta velünk együttműködő kispesti Hungária Általános Iskola és Kollégium 6. osztályosainak szerveztünk négynapos erdei iskolát istenmezejei szállással. Ennek során ellátogattunk Aggtelekre, a Szalajka-völgybe, Bükkszékre és a Kékes-tetőre.

 

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége felkérésére részt vettünk a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója szervezésében Börzsönyligeten. A négynapos találkozón nappali és városismereti tájékozódási verseny, éjszakai túra és királyréti kirándulás szerepelt a programban.

 

Részt vettünk a XIX. kerületi Természetbarát Szövetség találkozóján Parádfürdőn, valamint a Budapesti Természetbarát Sportszövetség találkozóján Bakonybélen. Részt vettünk a Hungária Általános Iskola és Kollégium 60 éves jubileumi rendezvényein. 

 

Kirándulásainkon, versenyeinken összességében 1281 fő vett részt, néhány többnapos rendezvény miatt a teljesített túranapok száma 1471. Tagjaink a rendezvények megszervezésével összesen 1270 társadalmi munkaórát dolgoztak.

 

Az év során több olyan rendezvényünk is volt, mely a tagsági összetartozást igyekezett erősíteni, tagjaink részére egy- és többnapos kirándulásokat szerveztünk Istenmezejére, Deszkáspusztára, Káptalanfüredre, Bükfürdőre. Ellátogattunk Kőszegre, Sopronba, a Fertő-tó környékére, Sárvárra, a Kámoni Arborétumba, az Írott-kőre, valamint az ausztriai Lékára és a Schneeberg hegyre.

 

Honlapunkon bárki betekintést nyerhet programjainkba, az egyesület életébe.