Gémes Természetjáró Egyesület

közhasznú szervezet 

Kezdőlap

Magunkról

Közhasznúsági beszámoló

 

 

Közhasznúsági beszámoló

2020.

 

 

Tevékenységünket az egyesületünk fennállása óta eltelt 33 év hagyományai alapján folytattuk. Céljaink változatlanok, a természetjárás, tájékozódás témakörében nemcsak tagjainknak, hanem tagjainkon keresztül több száz fiatal érdeklődőnek biztosítunk lehetőséget ismereteik bővítésére. Szakmailag együttműködünk a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Budapesti Természetbarát Sportszövetséggel, a Természetjáró Fiatalok Szövetségével, a XIX. kerületi Természetbarát Szövetséggel és a Kispesti Sportközponttal.

 

A Heves-Borsodi Dombságban fekvő Istenmezején található az egyesületünk tulajdonában lévő parasztház, melyben 15 férőhelyes pihenőházat működtettünk. Tagjaink részvételével felújítottuk a mosdóépület tetőfedését, az udvaron kocsibeállót alakítottunk ki, valamint egyéb karbantartó javításokat végeztünk el.

 

A természetben való tájékozódást elősegítendő 2020-ban is megrendeztük hagyományos programjainkat: tavaszi városismereti versenyünket, tavaszi és őszi tájékozódási versenyeinket. A Budapesti Természetbarát Sportszövetséggel együttműködve versenyeink része voltak a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokságnak is. Rendezői voltunk a Budai-hegységben megrendezett Határjárás teljesítménytúrának. Nagy sikere volt a virtuális tájékozódási versenyünknek, melyre a világ sok tájáról, tíz országból érkeztek megoldások.

 

Az év során két nyílt túrát szerveztünk a kerületi természetjáró szervezetek és az ifjúsági önkormányzat részére, melyek helyszínei a Budai-hegységben voltak. A kirándulásokon a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve a természeti értékek megismertetését is előtérbe helyeztük.

 

A koronavírus járvány egyesületünk rendezvényeire is rányomta bélyegét. több rendezvényt az eredetileg tervezett időponthoz képest későbbre halasztottunk, de a kerületi Mikulás túra kivételével minden tervezett túránkat és versenyünket megtartottuk.

 

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége felkérésére részt vettünk a Természetjáró Fiatalok Túra Tábora szervezésében Börzsönyligeten. A négynapos táborban több kirándulást tettünk a Börzsöny legszebb részein.

 

Kirándulásainkon, versenyeinken összességében 877 fő vett részt, néhány többnapos rendezvény miatt a teljesített túranapok száma 1154. Tagjaink a rendezvények megszervezésével összesen 1240 társadalmi munkaórát dolgoztak.

 

Az év során több olyan rendezvényünk is volt, mely a tagsági összetartozást igyekezett erősíteni, tagjaink részére egy- és többnapos kirándulásokat szerveztünk Istenmezejére, ellátogattunk a mátrai Ágasvár hegyre, a Karancs, a Cserhát és a Heves-Borsodi Dombság szép helyszíneire, valamint nyár végi kirándulást szerveztünk Káptalanfüredre. Mikuláskor tagjaink részére mini tájékozódási háziversenyt szerveztünk.

 

Honlapunkon bárki betekintést nyerhet programjainkba, az egyesület életébe.